AĞAÇTA YAŞAYAN CANLILAR
Orman Yoksa, Bizde Yokuz!
Ağaçkakan
Ağaçkakandan baykuşa kadar sayısız kuş türü ağaçları çok sever, dallarında zaman geçirir ve hatta uyurlar.
Örneğin ağaçkakanlar ağaçların kabuklarının altındaki öz suyuyla beslenirler. Meyve tohumları, meyveler ve hatta yapraklar da onlar için besin kaynağı olabilir.
Sincap
Sincap ve fındık ayrılmaz bir ikili değil mi?
O yüzden başta fındık ağaçları olmak üzere Meşe, Ceviz, Badem gibi ağaçlarda yaşarlar.
Sincaplar ömürlerinin neredeyse tamamını ağaç üzerinde geçirmektedirler, çok iyi tırmanma ve zıplama yeteneklerine sahiptirler.
Ağaçların kovuklarında, dallarında ve hatta köklerinde bir ömür mutlu bir şekilde yaşayabilir.
Baykuş
Baykuşlar son derece keskin görüşleri, güçlü işitme yetileri, kafalarını 270 derecelik bir açıyla hareket ettirebilmeleri, sessiz uçuşa elverişli tüyleri, kamuflaj yetenekleri, hatta bir bilgeyi andıran duruş ve bakışları ile hayranlığımızı kazanmış canlılardır.
Ülkemizde birbirinden güzel 8 baykuş türü bulunmakta.
Kirpi
Kirpiler ağaçlıklı alanlarda yaşamayı severler. Beslenmelerinin en temel maddesi olan böcek ve solucanları daha iyi bulmak için iyi biçilmiş alanlar onlar için idealdir.
Ormanlardan, bahçelere kadar birçok ağaçlık alanda yaşamını sürdürebilen kirpilerin yuvaları ağaç kovukları, kaya kovukları ve toprak içine açtıkları tünellerdedir.
Panda
Tamamen hayatını ağaç üzerinde geçirmese de oyun oynamak ve düşmanlarından korunmak için ağaçları tercih ederler.
Pandalar ayı türleri içinde otçul olan tek türdür.
Bu sevimli canlılar Çin ve Tibet ormanlarında yaşıyorlar ve dünyamızda sadece 2000 panda kaldı.
Koala
Aynı ağaç üzerinde bir ömür geçirebilecek olan koalalar, yerleştiği ağaçtan beslenebilir, orada uyuyabilir ve hatta ağaç üzerinde diğer hayvanlarla sosyalleşebilirler.
Besinlerinin büyük bölümünü üstünde yaşadıkları okaliptüs ağaçlarının yapraklarından elde ederler. Vakitlerinin çoğunu ağaç üzerinde geçiren koala günde yaklaşık 20 saate kadar uyuyabilir.
Tembel Hayvan
Keskin pençeleri sayesinde dalların üzerinde tersine doğru asılı bir şekilde yaşarlar. Yere ise ağaç değiştirmek için inerler. Dakikada yaklaşık yarım metre hareket ederler.
Günde 15 ila 18 saat uyurlar. Kalan zamanda ise yemek yerler ve tutundukları ağaç dalını değiştirirler. Pek fazla yemek yemeyip su içmedikleri de bilinmektedir, bu nedenle doğaya en az zararı olan hayvanlar olarak tanınırlar.
Fare
Kemirgen ailesinin bir üyesi olan Anadolu dikenli faresi Türkiye için endemik bir tür. Büyük gruplar halinde yaşıyorlar ve yetişkinleri tipik olarak ortalama 10 ila 12 cm arasında vücut uzunluğuna sahip oluyor. Bununla birlikte kuyrukları en az 10 cm uzunluğunda olabilir.
Ilıman ormanlarda, ağaç kök ve kovuklarında yaşarlar ve Türkiye’nin yoğun nüfuslu güney kesimlerinde (Çukurova ve Silifke) görülürler.